Energieleverancier zonder borg nodig? Die vind je zo!

Energieleverancier zonder borg nodig? Die vind je zo!

Het betalen van een waarborgsom bij energieleveranciers is voor veel huishoudens in Nederland een uitdaging. Vooral wanneer deze leveranciers dreigen hun gas en stroom af te sluiten vanwege achterstallige betalingen. Gelukkig zijn er ook energieleveranciers die geen waarborgsom vragen aan nieuwe klanten. Deze leveranciers bieden energie zonder borg aan en maken het gemakkelijker voor huishoudens om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier zonder dat ze vooraf een grote som geld moeten betalen.

Vanaf 1 april 2023 zullen huishoudens die hun energierekening niet volledig kunnen betalen, beter beschermd worden tegen afsluiting van hun energievoorziening. Dit geldt alleen als zij contact opnemen met hun energieleverancier om een betalingsregeling af te spreken of als zij bezig zijn met het aanvragen van schuldhulpverlening. Als er een betalingsregeling is afgesproken en deze wordt nagekomen, of als er sprake is van ernstige gezondheidsrisico’s bij afsluiting, zal de energieleverancier het contract niet mogen opzeggen.

Als huishoudens betalingsachterstanden hebben, zal de energieleverancier drie herinneringen sturen en ten minste 14 dagen geven om te reageren, betalingsregelingen aanbieden en informatie geven over schuldhulpverlening. Als de betalingsachterstanden aanhouden, kan de energieleverancier het contract beëindigen en zal het huishouden moeten betalen om de energievoorziening weer te laten aansluiten.

In dit artikel gaan we dieper in op het betalen van een waarborgsom bij energieleveranciers en geven we tips over hoe je een energieleverancier zonder borg kunt vinden, vooral als je leverancier dreigt je af te sluiten van gas en stroom. Benieuwd naar hoe je met spoed toch voorzien kunt worden van gas en stroom? Lees verder!

Wat is borg bij energieleveranciers?

Een waarborgsom is een bedrag dat sommige energieleveranciers vragen als garantie voor betaling van de energierekening. Het bedrag kan variëren van enkele tientallen euro’s tot honderden euro’s, afhankelijk van de leverancier en het type contract. Energieleveranciers vragen vaak een waarborgsom aan nieuwe klanten, vooral als ze denken dat de klant een verhoogd risico op betalingsproblemen heeft, bijvoorbeeld vanwege een slechte kredietwaardigheid of eerdere betalingsachterstanden.

Voor huishoudens die al in een slechte financiële situatie zitten, kan het betalen van een waarborgsom een extra last zijn die ze zich niet kunnen veroorloven. Het kan ervoor zorgen dat ze in een vicieuze cirkel van schulden terechtkomen, waarbij ze steeds verder achterlopen op hun betalingen. Bovendien kan het betalen van een waarborgsom aan energieleveranciers hen beperken in hun keuzevrijheid, omdat sommige huishoudens zich geen extra financiële lasten kunnen veroorloven.

Gelukkig zijn er ook energieleveranciers die geen waarborgsom vragen aan nieuwe klanten. Deze leveranciers bieden energie zonder borg aan en maken het gemakkelijker voor huishoudens om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier zonder dat ze vooraf een grote som geld moeten betalen. Het kan lastig zijn om deze energieleveranciers te vinden, maar het loont zeker de moeite om te zoeken naar een energieleverancier zonder waarborgsom.

In welke gevallen vragen leveranciers om borg?

Een energieleverancier kan in verschillende gevallen om een waarborgsom vragen voordat zij stroom en gas aan u gaan leveren. In veel gevallen vraagt een energieleverancier om een waarborgsom wanneer er sprake is van een verhoogd risico op betalingsproblemen. Dit kan het geval zijn wanneer een nieuwe klant een slechte kredietwaardigheid heeft of eerder betalingsachterstanden heeft gehad. Ook kan het voorkomen dat er nog openstaande rekeningen zijn van de vorige bewoner op hetzelfde adres. In dergelijke gevallen kan een energieleverancier besluiten om een waarborgsom te vragen als garantie voor betaling van de energierekening. De hoogte van de waarborgsom kan variëren en is afhankelijk van de leverancier en het type contract.

Het kan ook voorkomen dat een bestaande klant van de energieleverancier al betalingsachterstanden heeft opgebouwd. In dat geval kan de energieleverancier besluiten om een waarborgsom te vragen om zekerheid te hebben dat de openstaande rekeningen alsnog worden betaald.

In sommige gevallen kan het betalen van een waarborgsom voor klanten financieel belastend zijn en kan het leiden tot verdere financiële problemen. Gelukkig zijn er ook energieleveranciers die geen waarborgsom vragen aan nieuwe klanten en energie zonder borg aanbieden. Het is goed om te kijken welke energieleveranciers deze optie bieden en zo te voorkomen dat je onnodig extra kosten moet maken.

Kun je overstappen naar een andere leverancier zonder borg met schulden?

Het is mogelijk om over te stappen naar een energieleverancier zonder borg, zelfs als je schulden hebt. Echter, het is belangrijk om eerst je openstaande rekeningen bij je huidige energieleverancier af te betalen. Wanneer je openstaande schulden hebt bij je huidige leverancier, kan het namelijk zijn dat je niet wordt geaccepteerd door een nieuwe leverancier zonder borg. Het is daarom belangrijk om eerst je schulden af te lossen voordat je overstapt naar een nieuwe energieleverancier.

Wanneer je geen openstaande schulden hebt, kun je in principe overstappen naar een energieleverancier zonder borg. Het is wel belangrijk om de voorwaarden van de nieuwe leverancier goed door te nemen. Sommige leveranciers bieden energie zonder borg aan, maar hanteren wel hogere tarieven dan leveranciers die wel een borg vragen. Andere leveranciers kunnen bijvoorbeeld een creditcheck uitvoeren voordat je wordt geaccepteerd als klant.

Het is daarom verstandig om een vergelijking te maken tussen verschillende energieleveranciers voordat je overstapt. Zo kun je de voorwaarden, tarieven en eventuele borgsommen goed vergelijken en kiezen voor de leverancier die het beste bij jouw situatie past. Het is belangrijk om te onthouden dat een energieleverancier zonder borg niet per definitie de goedkoopste optie hoeft te zijn en dat het loont om goed te vergelijken.

Hoe hoog is de borg gebruikelijk?

Sommige energieleveranciers vragen geen waarborgsom aan nieuwe klanten, terwijl andere leveranciers een waarborgsom van €200 tot €400 kunnen vragen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de hoogte van de waarborgsom afhankelijk is van het type contract dat je afsluit bij de energieleverancier. Zo kan het zijn dat je bij een contract voor groene energie een hogere waarborgsom moet betalen dan bij een standaard contract. Het is daarom verstandig om de voorwaarden en tarieven van verschillende energieleveranciers goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo kun je de leverancier kiezen die het beste bij jouw situatie past en voorkomen dat je onnodig extra kosten moet maken.

Met spoed energie zonder borg

Als je met spoed gas en stroom nodig hebt en geen waarborgsom wilt betalen, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten. Allereerst kun je online op zoek gaan naar energieleveranciers die geen waarborgsom vragen. Er zijn verschillende energieleveranciers die energie zonder borg aanbieden, zoals bijvoorbeeld Vattenfall, Greenchoice en Budget Energie. Door het vergelijken van energieleveranciers kun je snel en gemakkelijk een keuze maken voor de beste optie voor jouw situatie. Daarnaast kun je ook contact opnemen met een energiecollectief of -vergelijker. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een energieleverancier zonder borg. Als je met spoed gas en stroom nodig hebt, is het belangrijk om te weten dat de aanvraag van energie enkele dagen tot enkele weken kan duren. Het is daarom aan te raden om zo snel mogelijk actie te ondernemen en contact op te nemen met de energieleverancier om te informeren naar de snelste mogelijkheden. Het is dus mogelijk om met spoed voorzien te worden van gas en stroom zonder waarborgsom door online te vergelijken of contact op te nemen met een energiecollectief of -vergelijker.

Bij welke energieleverancier kun jij het beste terecht?

Als je in financiële problemen zit, maar toch snel voorzien moet worden van gas en stroom, kan het lastig zijn om een energieleverancier te vinden die geen waarborgsom vraagt. Er zijn echter verschillende energieleveranciers die begrip hebben voor mensen die in financiële moeilijkheden verkeren. Zo biedt bijvoorbeeld Vattenfall een speciaal tarief aan voor mensen met betalingsproblemen. Dit tarief bestaat uit een vast bedrag per maand, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Ook Greenchoice heeft een speciaal aanbod voor mensen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Via de website kun je een betalingsregeling aanvragen of een persoonlijk gesprek met een adviseur aanvragen. Door het vergelijken van energieleveranciers kun je snel en gemakkelijk een keuze maken voor de beste optie voor jouw situatie. Het is belangrijk om te weten dat er ook collectieven en vergelijkers zijn die je kunnen helpen bij het vinden van een energieleverancier zonder borg.

Gerelateerde artikelen

Hoe Vergelijk Je Internet-, TV- en Alles-in-1 Pakketten Slim?
Hoe Vergelijk Je Internet-, TV- en Alles-in-1 Pakketten Slim?
Overstappen op een Genie hoogwerker
Overstappen op een Genie hoogwerker

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.